08:50 МАРОЗ, МАРОЗ ХАДЗІ КУЦЦЮ ЕСЦІ | |
Беларускія традыцыі святкавання Каляд прайшлі праз стагоддзі і захаваліся да нашых дзён. Падчас Каляд праводзілі тры абрадавыя вячэры (куцці) з розніцай прыкладна ў тыдзень. Куцця — гэта густая каша, прыгатаваная з ячменю і запраўленая мёдам, якая абавязкова павінна была быць на стале. На ўсе тры куцці каша варылася ў адным і тым жа гаршку. Напярэдадні Раства, першага дня Каляд, сям’я збіралася на першую куццю, якую называлі «беднай» або «поснай», без мяса і жывёльнага тлушчу. Колькасць страў залежыла ад дастатку сям'і, магло быць як 5−7, так і 9−12 страў. У першую чаргу гатавалі бліны, квас з грыбамі, рыбу, аўсяны кісель. Калядная вячэра пачыналася са з’яўленнем першай зоркі на вячэрнім небе. Перад тым, як прыступіць да ежы, гаспадар браў лыжку куцці і клаў яе на падаконнік або на парог. Гэта была даніна павагі продкам: «Перш чым сабе — продкам», другая – марозу, каб не марозіў гародніну і пасевы. Стол перад першай куццёй прыбіралі па-асабліваму. Пад абрус абавязкова клалі сена, што па павер'і спрыяла добраму надою малака ў кароў і аберагала статак ад ваўкоў. У канцы вячэры па гэтым сене варажылі. Першы дзень Каляд лічыўся выключна сямейным святам. Таму, шануючы традыцыі нашых продкаў, народны фальклорны калектыў “Кругліца” 06.01.2023 у памяшканні СДК правёў свята народнага календара Каляды “Мароз, мароз, хадзі куццю есці!”, прысвечанае першай каляднай абрадавай вячэры.
| |
|